Vad betyder det att låna utan uc?

förstoringsglas och siffror

Många gånger när man ansöker om lån så görs något som i folkmun kallas för uc. Detta kan var missvisande för många, då det inte rör sig om en kreditupplysning rent generellt. Här ska vi reda ut begreppen kring uc och kreditupplysningar.

Kreditupplysning inför lån

När du ansöker om ett lån görs det i stort sett alltid en kreditupplysning. Kreditupplysningen innebär att långivare gör en förfrågan till något kreditupplysningsföretag om hur din ekonomiska situation ser ut. Detta innefattar befintliga skulder, tidigare lån och inkomstuppgifter. Allt det sammanställs för att göra en bedömning av dig som låntagare, och om du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Bedömningen är inte enbart för långivarens skull utan även för att du inte ska ta ett lån som du inte har möjlighet att betala tillbaka vilket leder till stora problem.

Kreditupplysningen görs via valfritt kreditupplysningsföretag. I Sverige finns det ett flertal sådana, varav fem stycken är rikstäckande. Av dessa fem är det Upplysningscentralen AB, UC, som är störst, och därmed även lämnar ut mest omfattande information. Det man även bör känna till är att det oftast är vattentäta skott mellan dessa kreditupplysningsföretag, varför UC med all säkerhet kommer fortsätta vara störst framöver också.

Processen

Vid varje kreditupplysning som görs så är det lagstadgat att du ska bli upplyst om detta skriftligt, oavsett om det är du själv som begärt informationen eller en långivare. Detta ska innehålla den informationen som kreditupplysningsföretaget lämnat ut om dig, vilket ger dig möjlighet att överklaga om det skulle vara någon del i detta som du anser vara felaktig. Du kan även hitta mer utförlig fakta om kreditförfrågningar på nätet.

De fem rikstäckande kreditupplysningsföretagen är alltså följande:
Upplysningscentralen AB

Bisnode AB

Creditsafe AB

Decidas Info AB

Syna AB

Många långivare för smslån använder sig av Creditsafe, och de har även ett mycket enkelt betygssystem där kreditvärdigheten får ett betyg mellan 0-100.

Upplysningscentralen är alltså den största av dessa och därmed det kreditupplysningsföretag som de flesta stora långivare använder sig utav. Inget kreditupplysningsföretag kan dock säga att deras information är fullständig, men dessa fem stora har den i särklass mest omfattande informationen.