Det är mycket lätt att glömma att din tid har ett värde. Varje minut som du spenderar på något är en minut som du istället skulle kunna spendera på att försöka tjäna pengar eller på något som du tycker om att göra. Det flesta tänker inte att det kostar något att sitta framför tv:n och se gamla repriser men om man sätter ett värde på sin tid och beaktar alternativa kostnader så upptäcker man snart att det är långt ifrån gratis. Att sätta ett värde på sin tid är ett mycket bra sätt att inse hur mycket tid man slösar borta varje dag. Det är också ett mycket bra sätt att motivera sig själv att bli mer effektiv och få mer gjort. När man inser att det kan kosta 100 kr timmen eller mer att göra ingenting så känns det som ett bättre val att jobba på olika saker än att inte göra någonting alls.
Att sätta ett värde på sin tid gör det med andra ord lättare att prioritera de saker som är viktiga i livet. Det gör det lättare att räkna ut hur man bäst använder sin tid. Att kunna prioritera sitt liv bättre är dock inte den enda anledning till att man skall sätta ett värde på sin tid. En annan mycket viktigt anledning till att man skall göra det är så att man känner sig bekväm med att ta vettigt betalt om man skall göra ett jobb för någon.
Att underskatta värdet av sin tid är särskilt vanligt bland alla Svenskar som har ett vanligt 8-5 jobb. Om man aldrig har timjobbat och aldrig varit entreprenörer eller frilandsarbetande kan det vara mycket svårt att tänka på att all tid är värdefull. Inte bara den man spenderar på jobbet. Man måste givetvis sova och äta men man kan vara produktiv och skapa värden mer än 8 timmar om dagen. Det är dock lätt att glömma om man inte tänker på hur mycket varje timme är värd.
Hur mycket är din tid värd
Det kan vara relativt svårt att veta hur mycket din tid är värd om du inte har funderat på det tidigare. Det finns dock normalt en lång rad olika metoder som du kan använda för att ge dig ett grundvärde för hur mycket din tid är värd. Om du har ett jobb där arbetsgivaren har behov av extra hjälp så kan du med lätthet sätta värdet på din tid till din timlön. Detta då du kan välja att jobba extra på din fritid och tjäna pengar. Varje timme som du inte jobbar är med andra ord värd minst lika mycket som din timlön. De flesta arbetsgivare har behov av extra hjälp så det kan vara värt att fråga även om du inte tror de har något behov. Din chef har t.ex. kanske inte erbjudit dig något extrajobb för han tror inte du är intresserad.
Om du inte har något jobb eller om du har ett jobb som inte erbjuder övertid så kan det vara svårare att sätta ett värde på din tid. Att du för närvarande inte tjänar några pengar innebär det inte att din tid är värdelös. Men din tid är heller inte värd alltför mycket i denna situation. Ditt mål i denna situation bör vara att försöka skaffa ett jobb eller en frilandsinkomst så att du kan börja få in lite pengar. Allt eftersom du jobbar allt mer kommer din tid att bli alltmer värdefull.
Om du är egen anställd bör du se hur mycket du tjänar nu och hur många timmar du egentligen jobbar. Om du delar de båda summorna kan du få ett ungefärligt värde på din tid. Detta värde skall med tiden förhoppningsvis öka allt eftersom ditt bolag växer och du lär dig att använda din tid mer effektivt.
Relativt värde
Stirra dig inte blind på hur mycket din tid är värd. Att sätta ett värde på sin tid kan såsom tidigare sagt vara ett mycket bra verktyg som hjälper till att hålla dig motiverad och som hjälper dig ta rätt beslut i din vardag. Det är dock mycket viktigt att du inte glömmer att pengar inte är allt. Du kan inte alltid välja att jobba för att tjäna pengar istället för att slappa av, umgås med vänner, äta eller sova. Kom ihåg att allt har ett relativt värde och desto mindre tid som du spenderar på det desto högre värde får det. Det relativa värdet av några timmars umgänge med vänner och minst 6 timmars sömn om dagen kan med andra ord vara så högt att det är det bästa valet.
Att lägga ett värde på sin tid är ett bra sätt att hålla sig själv motiverad men det är ett verktyg som alla andra. Det fungerar bäst om du använder det ansvarsfullt.