Snöbollsmetoden

snobollSnöbollsmetoden är en populär metod som man kan använda sig av om man vill bli skuldfri. Metoden är kontroversiell eftersom den inte beaktar hur dyra olika lån är eller vilket det bästa sättet att betala av sina lån är. Snöbollsmetoden fokuserar istället helt på mänsklig psykologi och är designad för att göra det så lätt som möjligt att behålla sin motivation. Snöbollsmetoden gör detta genom att försöka låta den skuldsatta se resultat av sitt arbete så fort som möjligt.

Hur funkar det?

Att använda sig av snöbollsmetoden är mycket enkelt. Det första man skall göra är att göra en lista över alla sina lån. Vanligtvis tar man bara med blancolån, inte lån med säkerhet såsom t.ex. bolånet eller billånet. Vill du bli helt skuldfri skall du dock inkludera dessa lån på din lista också. När du listar dina lån skall du också ange hur stort varje lån är. Använd exakt summa.

pengarNär du har en lista över alla dina lån skall du ordna dem i storleksordning. Sätt det minsta lånet i toppen av listan och fortsätt sedan tills dess att du har ditt största lån allra längst ner på listan. Detta är nu den ordning du skall försöka betala av lånen i. Du skall börja med att fokusera alla dina extra betalningar mot det minsta lånet och sedan när det är helt avbetalat så går du vidare till nästa lån på listan. Du fortsätter så tills alla lån är avbetalda.

Målet är att du skall försöka sätta av lite pengar varje månad för att betala av på dina lån. Du kan läsa många tips om hur du får mer pengar över varje månad på denna blogg och andra internetsidor. De flesta kan sänka sina kostnader med minst 1000 kr i månaden som kan användas för att betala av på sina skulder. Detta är sant även om du tror att du inte har några onödiga kostnader.

Ett bra tips är att alltid göra den månatliga extra avbetalningen i början av månaden. Det är mycket svårt att ha pengar över i slutet på månaden men det är vanligtvis relativt lätt att klara sig utan pengarna om man redan har spenderat dem.

Fördelar med snöbollsmetoden

smalterSnöbollsmetoden är som tidigare nämnt designad för att låta dig se snabba resultat. Genom att sätta det minsta lånet först så tar det oftast inte länge innan du har betalt av ditt första lån och kan börja fokusera på nästa. De flesta har åtminstone ett lån som är litet nog för att de skall börja se effekterna av deras arbete redan efter ett par månader. Efter det tar det vanligtvis inte många fler månader innan även nästa lån är avbetalt. Det kan vara extremt tillfredsställande att se hur ens skulder minskar i antal och hur ens månatliga lånekostnader minskar allt mer. Jag rekommenderar dock att du använder de pengar du sparar på minskade månatliga lånekostnader till att betala av resten av dina lån snabbare.

Fördelen med metoden är med andra ord att du inte behöver vänta länge innan du ser resultat och att den hjälper till att se till att du inte ger upp innan du ser resultat.

Nackdelar med snöbollsmetoden

Snöbollsmetoden har en lång rad olika nackdelar. Den största av dessa är att den inte beaktar hur mycket ränta du betalar på olika lån. Det mest effektiva sättet att betala av sina lån är att först eliminera det lån som är dyrast (har högst ränta/avgifter). Du betalar därefter det näst dyraste lånet och så vidare. Genom att betala av lånen i relation till hur dyra de är så minimera du den totala kostnaden du måste spendera för att betala av alla lån. Om du använder snöbollsmetoden kommer du ha betalat mer pengar innan du har betalt alla dina lån än du skulle ha betalt om du betalade det dyraste först.

Snöbollsmetoden är aldrig det bästa sättet att bli skuldfri men är trots det den metod som funkar bäst för många som vill bli skuldfria

Skall jag använda snöbollsmetoden?

Det beror helt på din personlighet. Om du vet att du har svårt att hålla dig motiverad om du inte ser snabba resultat då skall du använda snöbollsmetoden. Om du bara vill bli skuldfri så snabbt som möjligt och är villiga att göra vad som krävs för att bli det så är det inte rätt metod för dig. Du måste själv bestämma vilken metod du skall använda.