Finns det någon anledning att investera i fonder

utdelningFör i tiden var fonder ett utmärkt sätt att spara i aktier. Det var ett mycket enkelt sätt att månadsspara och man behövde inte kunna något om aktier för att investera. En annan stor fördel med aktiefonder var att man inte behövde betala någon avgift för att köpa nya fondandelar. Frågan är dock om aktiefonder fortfarande fyller någon funktion i dagens samhälle eller om det helt enkelt är bättre att bara investera direkt i aktier. Vid en första anblick ser det för mig ut som att aktiefonder nu mera lider av samma svagheter som aktier tidigare lidit av. Som att aktier nu är det billigare bättre alternativet.

Lätt att handla

Det är numera mycket enkelt att handla med aktier genom olika nätmäklare. Du kan med lätthet handla i både mobilen och datorn. Det finns med andra ord ingen anledning att köpa fonder istället för aktier. Det är en mycket bättre ide att lära sig handla själv så att du får kontroll över dina investeringar.

Avgifter

Fonder brukade vara ett billigare alternativ som var lämpligt för småsparare där courtage kunde göra det för dyrt att köpa aktier för sitt månadssparande. Nätmäklare såsom Nordnet och Avanza erbjuder nu mera småsparare att handla med aktier helt gratis utan att de behöver betala något courtage eller andra avgifter. Nordnet låter dig t.ex. handla gratis om du har mindre än 80 000 kr på ditt konto. Detta gör att det numera är billigare att köpa aktier direkt. Du behöver inte betala någon avgift för att köpa aktier och du betalar inte heller någon årlig avgift för att äga dem.

De flesta aktiefonder är gratis att köpa men tar ut en årlig avgift för administrativa kostnader. Denna avgift är vanligen inte värd att betala när man nu kan köpa aktier gratis. Detta gör det möjligt att sprida även mindre belopp över ett större antal olika aktier och på egen hand uppnå samma riskspridning som fonder erbjuder utan att behöva betala någon avgift. Aktiespararnas mäklare aktieinvest låter dig t.o.m. köpa delar av aktier så att du kan spridda dina pengar över hur många bolag du vill och själv investera på ett sätt som påminner om en fond.

Fonder är idag sällan värda den avgift de tar ut när man betänker att man själv kan uppnå samma riskspridning helt kostnadsfritt.

Kontroll

När du investerar i fonder har du ingen direkt kontroll över vilka företag din fond investerar dina pengar i. Du kan välja fonder som investerar inom en special bransch men i slutändan måste du lita på att en okänd fondförvaltare gör rätt beslut och tjänar pengar. Det finns dock absolut inget som garanterar detta. Om du vill veta vad du har investerat i så är direkta investeringar i aktier ett mycket bättre alternativ.

Slutsats

De flesta aktiefonder är idag inte värda de avgifter de tar ut. Det är ofta mycket bättre att köpa aktier direkt. Det är självklart att det finns vissa fonder som är värda sitt pris. Fonder som historiskt sätt har gett en mycket bättre avkastning än index. Det finns dock väldigt många aktiefonder, indexfonder och andra fonder som inte tillför något värde för den avgift som förvaltaren tar ut. Det är extra sant om du är en småsparare som kan handla aktier gratis hos nätmäklarna.