Fördelar med kreditkort

Det finns många fördelar med att ha ett kreditkort, men ett kreditkort kan också leda in i en skuldfälla om det används ovarsamt. En viktig förebyggande åtgärd är att sätta sin i exakt hur ens kreditkort fungerar och vilka regler som gäller, så att man till exempel inte blir förvånad över att man måste betala en avgift för kontantuttag eller att dröjsmålsräntan är extremt hög om man inte betalar in minibeloppet varje månad.

kreditkortDen stora fördelen med ett kreditkort är att man har ett kreditutrymme som är beviljat i förväg. Man behöver inte panikleta efter ett lämpligt lån om ett behov uppstår. Med ett kreditkort kan man dessutom använda så lite eller så mycket av kreditutrymmet som man behöver. Är det ett köp på 100 kronor man behöver göra så är det bara att dra kortet. Den som istället kliver in på banken och försöker få låna 100 kronor kommer inte att ha särskilt stora framgångar. Då återstår SMS-lån och liknande snabblån som alternativ för den som behöver en mikrokredit, men där börjar räntan ticka omedelbart. Med ett kreditkort kan man (med de flesta kreditkort) slippa betala ränta på sitt kreditkortsköp om man betalar av hela skulden innan kreditkortsräkningens förfallodag.

Andra fördelar med att ha ett kreditkort

Hotell, hyrbilar, etc

Särskilt utomlands är det vanligt att hotell, hyrbilsfirmor och vissa andra näringsidkare endast gör affärer med den som kan visa upp ett kreditkort. Även om man själv inte gillar den här principen och undviker den typen av företag kan det ändå vara bra att ha ett kreditkort för nödsituationer. Blir man strandad någonstans i ett snöoväder vill man kunna checka in på första bästa hotell – inte pulsa kilometer efter kilometer i jakt på ett som inte kräver kreditkort av sina gäster. Är man utomlands och det blir transportstrejk kan en hyrbil vara den enda rimliga lösningen för att till exempel ta sig till flygplatsen i tid. Det går att rada upp hur många exempel som helst på situationer där man kan behöva frångå sina principer och använda kreditkortet. Bättre att ha det och inte behöva det, än att behöva det och inte ha det.

Reseförsäkring200

Vissa kreditkort kommer med en inbyggd reseförsäkring, förutsatt att man betalar resan med kreditkortet. Ofta kan denna reseförsäkring täcka saker som reseskyddet i din vanliga hemförsäkringar inte täcker. Det kan till exempel röra sig om ett generöst ombokningsskydd, en extra självriskreducering när man hyr bil på resan eller särskild ersättning som betalas ut om ditt bagage hamnar fel och blir försenat.

Konsumentskydd

Vissa kreditkort har ett väldigt bra inbyggt konsumentskydd, särskilt vid köp online där man ju inte kan granska varan innan den anländer och istället måste lita på att säljaren är ärlig och att posten inte har sönder produkten under transporten.

Överblick

Ett kreditkort kan användas för att få ökad kontroll över privatekonomi. Om du gör dina köp med ditt kreditkort kommer din månadsräkning att fungera som en automatiskt kassabok. Där kan du tydligt se exakt vart dina pengar har gått under perioden.

Eftersom inte alla handlare accepterar kreditkort kan man dock behöva föra manuella anteckningar över sådana köp som sker med kontanter, presentkort, förbetalda kort, etc. Det samma gäller situationer där man föredrar att bara ha en liten mängd kontanter med sig istället för betal- och kreditkort.