Att börja spara i aktier

Jag har bestämt mig för att försöka börja spara i aktier. Det känns som ett naturligt nästa steg i min kamp för att förbättra min personliga ekonomi. Genom att spara i aktier vill jag bygga upp en buffert som jag kan ta av vid större oförutsedda utgifter så att jag slipper ta nya lån i framtiden. Mitt långsiktiga mål är dock att försöka bygga en utdelningsportfölj som kan ge mig extra inkomster.

kopa-aktier:::::: Tänk på ::::::

Att försöka bygga en buffert och redan från början lägga den i aktier kan ofta vara en dålig ide och det är inget som jag rekommenderar att du som läsare gör. Åtminstone inte utan att förstå riskerna. Normalt är det bättre att ha sin buffert i kontanter som finns tillgängliga direkt när man behöver dem. Genom att placera pengarna i aktier så riskerar jag att det tar några dagar innan jag får tillgång till dem och jag riskerar också att jag tvingas sälja aktierna med förlust. Om börsen går ner innan jag behöver pengarna så kommer min buffert vara värd mindre pengar än jag har satt in och jag kan inte vänta tills börsen går upp igen. Att ha sin buffert i aktier är med andra ord en kalkylerad risk och det är säkrare att ha den i pengar. Normalt skall man undvika att investera pengar som man snart kan behöva. Jag tar dock risken i hopp om att aktierna kommer gå upp i värde och att jag förhoppningsvis inte skall behöva använda bufferten.

Hur handlar man med aktier?

Om du såsom jag aldrig har handlat med aktier så kan handeln verka komplicerad och skrämmande. Om man tar sig tid att sätta sig in i handeln så märker man dock att det är relativt enkelt att handla med aktier. Att välja de bästa aktierna kan vara svårt men om ens mål bara är att skapa en portfölj med bra riskspridning som kan genera en skaplig avkastning så behöver det inte vara särskilt svårt. Aktier har trots allt i genomsnitt gett mycket bra avkastning till aktieägare som kan hålla sina aktier långsiktigt och som inte behöver sälja direkt efter en krasch. Det tar vanligtvis inte länge för kursen att börja återhämta sig igen. Krascher kan ofta vara mycket bra tillfällen att köpa fler aktier till rabatterade priser.

Du kan välja att köpa aktier direkt eller att köpa värdepapper som är baserade på aktier. Exempel på värdepapper som är baserade på aktier inkluderar t.ex. binära optioner,  CFD:er och fondandelar.  Jag rekommendera att du köper aktier direkt då många av produkterna som är baserade på aktier är riskfyllda att handla med. Ett undantag från detta är fondandelar som är en lågrisk investering.  Binära optioner och CFD:er är exempel på högrisk investeringar som är baserade på aktier.

Jag kommer här nedan utgå från att du vill köpa aktier direkt.

Välja mäklare

myntDet första man måste göra om man vill handla med aktier är att öppna ett konto hos en aktiemäklare. Alla svenska storbanker agerar som aktiemäklare och du kan handla med aktier direkt hos din bank om du så önskar. Att göra det är dock sällan en bra ide. Bankerna tar ut relativt höga courtage vilket gör det mycket dyrt att handla aktier hos dem. Detta är extra sant om man är småsparare och gör små affärer. För småsparare bli bankernas fasta avgifter mycket betungande och gör det mycket svårare att tjäna pengar på sina aktieaffärer.

Nätmäklare såsom Nordnet och Avanza är normalt ett mycket bättre val. Båda dessa mäklare är mycket väletablerade på marknaden och omfattas av den statliga bankgarantin. Både Avanza och Nordnet låter småsparare handla aktier på Stockholmsbörsen helt gratis. Du behöver inte betala något courtage eller några andra avgifter. Nordnet låter dig handla gratis så länga du har max 80 000 kr på ditt konto. Avanza är gratis upp till 60 000. Båda mäklarna förblir mycket billiga alternativ även om du har mer pengar än så på ditt konto.

Nätmäklare som dessa är nästan alltid billigare och bättre val än storbankerna. En nackdel med att använda en nätmäklare är att du måste ta ut dina pengar till ditt vanliga bankkonto innan du kan använda dem till andra saker. Detta är dock ett lågt pris att betala för att handla med aktier helt gratis.

Att köpa sina första aktier

När man har ett konto (med pengar insatta) hos en aktiemäklare är det mycket enkelt att köpa och sälja aktier. Alla som någonsin har shoppat på nätet kan handla med aktier. Det finns en rad mer avancerad funktioner som det kan ta lite längre tid att lära sig men man behöver inte använda sig av dessa. De är enbart verktyg som man kan använda sig av för att få mer kontroll över sitt handlande.

Det första du måste göra är att bestämma dig för vilken aktie du vill köpa. Jag kan inte rekommendera vad du skall köpa. Det måste du själv bestämma. Men du bör välja en aktie som du tror har stor potential för framtida tillväxt. Jag rekommenderar inte att dina första aktier är i ett s.k. förhoppningsbolag. Dessa kan ge hög avkastning men är också förknippad med hög risk. Börja med att köpa säkra aktier. Du kan krydda din portfölj med högriskaktier senare.

När du vet vilken aktie du vill köpa skall du logga in hos din mäklare och hitta aktien där. Om du vet vilken lista aktien är noterade på så kan du hitta den genom att gå igenom listan. Om du inte vet det kan du använda mäklarens sökfunktion för att hitta den. När du har hittat aktien skall du klicka på köpknappen och välja hur många aktier du vill köpa. Du kan välja att köpa aktierna till bästa pris (aktierna köps direkt förutsatt att det finns aktier till salu) eller till ett angivet pris. Om du väljer att angivet pris så köper mäklaren bara aktier om de kan köpa dem till det eller ett bättre pris.