6 sanningar om SMS-lån

6 sanningar om SMS-lånJag har inte alltid varit ekonomisk. Det fanns en tid då jag inte ens hade en tanke om ekonomi och pengar, jag agerade bara spontant för dagen. Detta ledde naturligtvis till fattiga månader och perioder samt onödiga skulder som jag fick sota för i efterhand. Mitt förflutna och min nuvarande kunskap om ekonomi har givit mig insikt, där jag ser vilka misstag många gör, som jag gjorde. Därför vill jag dela med mig av 10 viktiga saker och sanningar som gäller för SMS-lån.

SMS-lån är inte fult eller dåligt

Att ta ett SMS-lån innebär nödvändigtvis inte att du gör något fel eller dumt. Allt handlar om vad du lånar till och varför du tar ett SMS-lån. Misstaget jag ser många göra är att de överkonsumerar och hamnar i en situation där pengarna är helt slut långt innan lön. När väl räkningar ska betalas eller mat inhandlas så måste således ekonomin drygas ut, vilket gör SMS-lån till ett enkelt och lättillgängligt val.

En del är helt oansvariga och tar ett snabbt lån för att kunna hänga med polarna på krogen. Det finns många dåliga sätt att använda SMS-lån, som också sätter låneformen i dålig dager. Men det finns också bra och vettiga ändamål, där alla har en sak gemensamt – Oförutsedda utgifter. Som t.ex dyr tandläkarräkning, oväntad reparation av bil, akuta veterinärskostnader osv.

Lån är okej så länge man kan betala

Eftersom SMS-lån är väldigt lättillgängligt så känns det ofta som en bagatell att bara låna några tusenlappar. Men dessa tusenlappar kan snabbt dubblas i form av avgifter och höra räntor, speciellt om inte kan betala i tid. Det viktigaste av allt när man lånar är alltså att man verkligen räknar på sin ekonomi och inte chansar.

Räntan på SMS-lån är missvisande

Enligt lagar och regler från Finansinspektionen så måste varje långivare visa sin effektiva årsränta. Men eftersom ett SMS-lån aldrig sträcker sig på ett år så blir det felaktigt att slå ut lånebeloppet och räntekostnaderna på ett helt år. Detta resulterar i att du ser räntor på flera hundra, ibland tusen procent.

När du jämför SMS-lån så bör du alltså titta på den faktiska lånekostnaden i kronor, inte på räntan. De allra flesta långivare av SMS-lån visar den faktiska kostnaden, så det är sällan svårt att hitta.

Kronofogden är precis lika dåliga som långivarna

För de som hamnar i ekonomisk knipa och inte kan betala av sina SMS-lån, så kommer de i samtliga fall att bli återbetalningsskydliga till Kronofogden. Detta gör att man får betalningsanmärkning och i många fall utmätning av lön och tillgångar. Detta innebär också att man får betala ränta på skulden, ofta så hög att skulden växer sig större fast att man varje månad betalar av på skulden.

Man kan alltså säga att svenska staten sysslar med rent hyckleri när de granskar branschen med SMS-lån och påtalar långivarnas ockerräntor.

Det är du som är ansvarig för din ekonomi

Svenska staten, myndigheter och även stora företag runt om i världen, försöker begränsa tillgängligheten med SMS-lån. Staten inför tuffa regler, Finansinspektionen ställer hårdare krav, Sociala medier och sökmotorer tar bort annonser och ställer orimliga krav på långivare och deras marknadsföring.

Med detta sagt så vill jag påminna både dig, myndigheter och företag om att det är DU som är ansvarig för din ekonomi, ingen annan. Vi svenskar är lata och tror att det finns en fallskärm redo för oss vad vi än gör, men det gör det inte.

Ta dig ut ur den onda cirkeln

Om du redan dragit på dig massor med SMS-lån och små skulder, så kan skadan redan vara skedd. Det är närmast omöjligt att bli skuldfri om du fortsätter att använda SMS-lån varje månad. Det funkar inte att låna till skulder så länge du inte ser till att förbättra dina villkor.

Om du verkligen inte kan återbetala dina lån i rimlig takt så är det bästa sättet att samla små lån och skulder i ett enda stort privatlån för att sänka dina lånekostnader.

Var inte rädd för att söka hjälp

Om du nu befinner dig i en ohållbar sits och inte ens får hjälp med att samla dina lån, så har du bara ett alternativ – Skaffa hjälp och gå ner på sparlåga. Du måste inse att du har ett stort problem och att du måste göra uppoffringar och prioriteringar i din vardag för att kunna vända trenden.

Alla kommuner har skuldrådgivare som kostnadsfritt hjälper till med rådigivning. Med deras hjälp och kunskap kan du få bättre insikt och hitta vägar för att snabbare bli skuldfri. De kan även i vissa fall hjälpa dig med skuldsanering hos Kronofogden.