Jobba extra för att bli skuldfri

Det kan ofta vara mycket svårt att lyckas sänka sina kostnader varje månad för att kunna spara pengar eller betala av sina lån. Ett bättre alternativ kan ofta vara att istället försöka öka sina inkomster och använda dessa inkomster exklusivt för att förverkliga ett visst mål. Detta mål kan vara att bygga en aktieportfölj, betala av dina lån eller t.ex. åka på en årlig semester.

Många extrajobb är internationella och ger betalt i dollar.

Många extrajobb är internationella och ger betalt i dollar.

Det är ofta lättare att öka sina inkomster än det är att sänka sina utgifter. Detta beror att det ofta känns bättre att jobbare hårdare för att få något mer än det känns att ge upp något man har vant sig vid att ha. Att jobba extra för att tjäna extra pengar har ofta andra fördelar än att bara låta en betala av sina skulder snabbare. Det innebär också ofta att man sparar pengar utan att ens tänka på det. Detta beror på att du inte kan spendera pengar medan du jobbar. Att jobba extra får därför ofta större effekt på din ekonomi än du tror. Ju mer du jobbar desto mer extra pengar kommer du tjäna och desto mer pengar kommer du spara.

Det finns en lång rad olika metoder för att tjäna extra pengar. Det enklaste sättet är ofta att se om man kan få jobba fler timmar hos sin nuvarande arbetsgivare. Andra bra metoder inkluderar att driva sina egna webbsidor, skaffa ett andra jobb eller börja sälja sina texter eller bilder online. Nedan kommer vi titta lite närmare på vad du skall tänka på när du väljer att jobba extra.

din-tidAtt tänka på först

Innan du börjar jobba extra bör du tänka igenom hur det kan påverka ditt liv. Om du har familj eller andra ansvar är det viktigt att du inte förringar dessa ansvar för att kunna arbeta mer. Inte utan att först prata med din partner och se om de är villiga att ta över en del av dina ansvar medan du jobbar extra.

Om du är singel och utan familj kan det vara värt att offra mycket annat för att jobba extra och bygga en bättre framtid. Om du har en familj är det dock ett beslut som måste vara gemensamt för att inte riskera att orsaka stora konflikter inom familjen.

Vad du gör med pengarna

Jag rekommenderar mycket varmt att du sätter mycket håra regler för hur de extra pengar du tjänar skall användas och att du sedan vidtar åtgärder för att garantera att det faktiskt används på det sättet. Jag rekommenderar att du först använder pengarna för att betala av dina lån. När dina lån är avbetalade bör du bygga upp en buffert som du har om något oförutsett händer. När du är skuldfri och har en buffert så kan du själv välja mål utifrån hur du vill att din framtid skall se ut.

Jag rekommenderar starkt att du använder dina pengar för att betala av på dina lån samma dag som de kommer in på kontot. Vänta inte tills senare eftersom du då kan komma att använda pengarna till andra saker.

Extra timmar

Det lättaste sättet att tjäna extra pengar är vanligtvis genom att fråga din arbetsgivaren om de har några extra skift eller något annat som de vill att du skall göra. De flesta arbetsgivare har behov av extra arbetskraft på en relativt regelbunden basis. Detta är extra sant om du arbetar inom t.ex. handeln, hotellindustrin eller vården.

Det är möjligt att du bara får några få timmar extra den första månaden. Du kommer dock normalt få mer och mer allt eftersom din chef vänjer sig vid att du gärna tar extra arbetspass när det behövs. Du är mycket mer värdefull för företaget och kommer få mycket mer övertid om du kan tänka dig att komma in med kort varsel.

Att jobba extra för sin arbetsgivare har en rad fördelar för din karriär. Det får dina chefer att lägga märke till dig och ökar chansen att du blir befordrad. Det är också relativt vanligt att man får hoppa in på positioner man egentligen inte är kvalificerad för. När man gör detta får man ofta en snabbkurs i hur man sköter yrket och man kan genom att ta extra arbetspass ofta få lära sig helt nya mer välbetalda yrkesroller. Yrkesroller som man sedan kan bli befordrad till.

Hitta andra jobb

Om din arbetsgivare inte har några extra pass att ge dig eller om du inte vill jobba fler timmar hos din nuvarande arbetsgivare så måste du hitta ett annat jobb istället. Tänkt på att ditt extra jobb inte behöver vara en karriär. Det är bara ett sätt att tjäna extra pengar. Du skall därför inte vara alltför kräsen i ditt val av jobb. Försök bara hitta ett extra jobb som kan kombineras med ditt jobb. Ju fortare du får ett jobb och ju fortare du börjar jobba ju fortare kan du bli skuldfri.

Om du inte vill ha en arbetsgivare så finns massvis med frilandsjobb som du kan söka online. Dessa jobb låter dig tjäna så mycket eller så lite som du vill varje månad.