Minska din elräkning

För den som har ett hus som värms upp av direktverkande elektricitet kan elräkningen snabbt bli mycket hög under den kalla årstiden, men även för hushåll som använder någon annan lösning för att värma upp bostaden utgör elräkningen ofta en betydande utgiftspost – året runt.

Här nedanför kommer vi att dela med oss av några tips för hur man kan sänka sin elräkning. Förhoppningsvis hittar du någon godbit som går att tillämpa i just ditt hem.

6 enkla tips för den som vill sänka sin elräkning

elMinska smygförbrukningen

Elektroniska apparater som står i standby-läge drar ström fast de inte används. Enligt statistik från EON gör ett genomsnittligt svenskt hushåll av med 500 kWh per år genom att ha elektriska apparater stående på stand by istället för att stänga av dem helt.

Värt att tänka på i sammanhanget är att mobiltelefonladdare och andra liknande laddningsstationer drar ström även när de inte laddar någon apparat. Även för dessa apparater bör man alltså undvika standby-läget.

Om du tycker det är krångligt att stänga av manuellt kan du koppla flera stycken apparater till ett grenuttag med 2-polig brytare. Nu kan du med en enkel knapptryckning slå av flera stycken apparater. Det är till exempel smidigt att kunna slå av TV, digitalbox, spelkonsol, etc när TV-hörnan inte används.

Fasa ut energislukande belysning

I takt med att dina glödlampor går sönder, byt ut dem mot energisnål LED-belysning.

Kör inte halvfullt

Både tvättmaskinen och diskmaskinen bör vara helt fyllda innan man sätter igång dem. Däremot bör man inte överfylla dem, eftersom det minskar deras effektivitet.

Om du har en liten mängd tvätt som behöver köras separat, ändra tvättmaskinens inställningar så att du inte kör det normala tvättprogrammet.

Torka smart

torkaAtt använda sig av elektricitet för att torka kläder är praktiskt, men kan lägga på många kronor på elräkningen. Det finns dock vissa saker man kan göra för att minska sina kostnader för torkning.

Till att börja med är det viktigt att centrifugera kläderna väl innan de läggs in i torktumlare eller torkskåp. Centrifugen drivs visserligen med elektricitet den också, men att centrifugera kläder är mer energieffektivt än att driva ur vattnet med torktumlare eller torkskåp. Om kläderna inte är välcentrifugerade när du tar ut dem ur tvättmaskinen, kör dem en extra omgång i centrifugen.

Vad gäller torktumlaren så är övertorkning av kläder vanligt. Det drar inte bara extra elektricitet, utan innebär också ökad nötning på kläderna. Lär dig hur lång tid olika kläder behöver torkas i just din torktumlare. En jeanstvätt eller tvätt av massor av handdukar kommer förmodligen att behöva längre tid i tumlaren än vad som krävs för en maskin fylld av underkläder och lätta syntetplagg.

Sist men inte minst, skaffa ett torkställ och torka vissa kläder där. Förmodligen har du en hel del plagg i din garderob som skulle må bättre av att inte köras i torktumlare eller torkskåp.

Blockera inte värmeelementen

Det är tyvärr vanligt att svenska hushåll möblerar på ett vis som minskar luftcirkulationen framför värmeelementen. Ett vanligt misstag är att placera stora och solida soffor framför ett eller flera av värmeelementen i vardagsrummet, teverummet, etc. En annan ofta förekommande förbrytelse är att låta tjocka vintergardiner hänga ned över värmeelementet, antingen helt (när gardinerna är fördragna) eller delvis (när gardinerna har dragits isär något).

Som tur är finns det mycket man kan göra för att fixa den här typen av problem. Tunga gardiner kan bytas mot mer genomsläppliga, eller så kan man se till att de går att dras isär och fästas upp så att gardinen döljer en så liten del av värmeelementet som möjligt. Att byta vertikala gardinlängder mot en horisontell kappa är ett annat alternativ, eller så kan man helt enkelt ha gardiner som inte når ned nedanför fönsterbrädan.

Vad gäller soffor och soffgrupper så är det lätt att fastna i ett tänkande där man per automatik trycker upp alla möbler mot väggarna. Hur skulle rummet bli om du tänkte annorlunda? Kanske går att ställa två soffor mitt emot varandra ute i rummet istället? Det ökar inte bara cirkulationen av luft i rummet, utan främjar också konversationen och kan få ett rum att se mer levande ut. Det brukar gå att ordna så att man kan se teve från soffgruppen ändå.

Om det inte fungerar att ha soffan någon annanstans än framför värmeelementet, dra ut den så att det bildas ett rejält luftutrymme mellan soffan och väggen. Ett annat alternativ är att ha fåtöljer istället för en soffa, så att luft får möjlighet att cirkulera mellan möblerna.

Byt till ett effektivt duschmunstycke

Om varmvattnet i ditt hushåll värms upp med hjälp av elektricitet bör du ta en titt på ditt duschmunstycke, åtminstone om du brukar duscha varmt ofta och/eller länge. Med ett traditionellt duschmunstycke går det åt cirka 14 liter vatten i minuten. Genom att byta till ett bra snålspolande duschmunstycke kan man halvera vattenåtgången utan att minska på komforten. Dagens moderna snålspolande duschmunstycken kompenserar på olika vis för den minskade vattenåtgången så att man får en bra duschupplevelse trots att det inte går åt lika mycket vatten som tidigare.